Friday, September 17, 2010

Genap 28 Tahun .

17 hb September - Hari ini genap 28 tahun peristiwa berdarah yang menyayat hati pembantaian seramai beribu-ribu orang pelarian Palestin di Kem Sabra dan Shatilla di Beirut , Lubnan . Peristiwa hitam ini tetap tinggal dalam sejarah umat Islam Palestin sebagai satu lagi daripada berpuluh - puluh tragedi yang menimpa mereka setelah berlakunya Nakba 1948 , apabila tanah air mereka dijajahi oleh pendatang - pendatang asing dari Eropah yang menghalau mereka keluar merempat ke tempat orang .

Peristiwa yang bermula dengan pengepungan kem tersebut oleh tentera Zionis di bawah pimpinan Ariel Sharon pada tengah hari Rabu 15 September 1982 tersebut akan tetap tinggal sebagai contoh kebinatangan manusia yang tidak berhati perut hingga ke akhir zaman . Setelah semua pintu keluar disekat , kereta kebal tentera Yahudi mula membedil perkhemahan tersebut , sambil diawasi daripada bangunan - bangunan tinggi di sekeliling perkhemahan yang diduduki mereka, termasuk Kedutaan Kuwait , untuk dijadikan pos - pos pemerhatian . Sementara itu Sharon bertemu dengan pihak militia Kristian Falangist , di bawah Elie Hobeika , untuk mempelawa mereka masuk ke dalam perkhemahan pelarian Palestin dan “membersihkan” apa yang mereka sebut sebagai sarang pengganas .

Seterusnya bermula petang 16 September gerombolan pertama daripada sejumlah 1,500 orang militia Falangis , yang termasuk juga anggota - anggota Tentera Bebas Lubnan pimpinan Saad Haddad , masuk ke dalam kawasan perkhemahan dengan menaiki jip - jip yang dibekalkan oleh tentera Yahudi dan bersenjatakan senapang , pisau dan parang . Mereka lalu menjalankan “tugas” membunuh dan menyembelih pelarian Palestin di sana , malah merogol wanita - wanita juga , sambil tentera Zionis berkawal di luar sepanjang sempadan perkhemahan agar tiada siapa yang lepas lari keluar . Di sebelah malam tentera Yahudi menembak roket suluh (flares) ke atas perkhemahan bagi meneranginya – dikatakan sehingga terang benderang bagaikan padang bola , agar pihak militia Kristian di dalam dapat terus menjalankan pembantaiannya .

Pembunuhan beramai - ramai yang kejam tersebut berjalan terus - menerus selama lebih daripada dua hari , tanpa mempedulikan sama ada lelaki , wanita atau kanak - kanak , dan tanpa ada pembelaan atau pertahanan daripada sebarang pihak pun .

Setelah tiba pagi sabtu 18 September barulah pengganas - pengganas Falangis meninggalkan perkhemahan , menghela mereka yang masih hidup keluar bersama untuk dibawa ke stadium pula untuk disoal siasat . Apabila kumpulan pemberita yang pertama dapat masuk ke dalam kawasan perkhemahan , mereka dapati jasad - jasad bertaburan di seluruh kawasan , banyak daripadanya telah dikerat - kerat . Hanya setelah itulah baru berita pertama mengenai pembantaian ini sampai ke pengetahuan masyarakat dunia .

Wartawan Amnon Kapeliouk , yang beliau sendiri juga seorang Yahudi , daripada akhbar Perancis ‘Le Monde Diplomatique’ menganggarkan sejumlah 3,000 - 3,500 orang pelarian Palestin lelaki , wanita dan kanak - kanak telah dibunuh dan disembelih dalam tempoh dua hari tersebut dengan penuh kejamnya . Ini mengambil kira sebanyak 2,000 mayat yang diselenggarakan selepas pembantaian , daripada sumber - sumber rasmi dan Palang Merah , dan seramai dianggarkan 1,000 hingga 1,500 lagi yang dibereskan sendiri oleh pihak pengganas Falangis . Selama begitu lama , dunia tidak melihat suatu pembunuhan beramai - ramai pihak yang tidak bersalah yang bukan golongan askar sebegitu , yang tidak dapat mempertahankan diri sendiri , dengan begitu kejam dan tidak berperikemanusiaan .

Sehingga ke hari ini tidak seorang pun yang bertanggungjawab ke atas pembantaian kejam ini telah dibawa ke muka pengadilan , jauh sekali daripada dihukum setimplanya . Malah kemudiannya , Ariel Aharonnaik menjadi Perdana Menteri entiti Zionis pula . Komander Falangis , Elie Hobeika , juga terlepas daripada hukuman dunia malah kemudiannya menjadi Menteri Kabinet Lubnan pula dalam tahun - tahun 90-an . Walau bagaimanapun dia mati lantaran bom kereta pada Januari 2002 .

Bersabarlah dan terus bersabar . Walaupun mereka terlepas daripada mahkamah dunia , mereka tak mampu lari daripada mahkamah Allah . Dan jangan lupa untuk sentiasalah berdoa kerana , sebentar lagi , akan hancur kaum yang sombong dan hina tersebut . SEHANCUR - HANCURNYA !

2 comments:

  1. begitulah bangsa yahudi . Bangsa terlaknat .
    Namun begitu , masih ramai muslim yang masih terlena dalam fana cinta dunia .

    ReplyDelete